Dárkio.cz : tipy na nejlepší dárky
Dobrý podvečer, je čtvrtek 21. 11. 2024, 18 : 57 Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Vybírání dárků je zábava!
Zaregistrujte a už nikdy nezapomenete
na žádné narozeniny či výročí.
Vše vám připomeneme!
darkoviny.cz

Vánoční recepty

Přestože pro většinu lidí představují Vánoce v tom lepším případě vánoční tradice či dárky a v tom horším případě předvánoční shon, nervozitu a vánoční úklid, na Vánoce lze nahlížet i gastronomickou optikou a vidět v nich kulinářskou událost.

Tradičními českými vánočními jídly jsou rybí polévka a kapr s bramborovým salátem a k Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví. Receptů na cukroví existuje ohromné množství a ani recept na rybu se salátem neexistuje pouze jeden. Naopak, prakticky každá domácnost má recept vlastní s vlastními speciálními přísadami a postupy.

 

Pokud žádný rodinný recept na tradiční vánoční pokrmy nevlastníte a přesto byste např. poprvé rádi uspořádali štědrovečerní večeři u vás doma, přinášíme vám několik základních tipů.

 

Smažený vánoční kapr

Budete potřebovat:

Kapr, hladká mouka, vejce, strouhanka,  sůl, olej na smažení

 

Jak na to:

  • Kapra očistěte, vykuchejte a naporcujte (pokud se na toto necítíte, jistě to pro vás za drobný poplatek rád udělá prodejce kaprů) na filety široké asi 6 až 8 centimetrů. Porce kapra omyjte, osušte útěrkou nebo ubrouskem a z obou stran osolte.

  • Osolené porce pak obalte v klasickém trojobalu – v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.

  • Na pánvi rozpalte olej a kapra na něm osmažte, případně jej můžete smažit i ve fritovacím hrnci, je to pohodlnějším. Trojobal kapra by měl být do zlatova.

  • TIP: Pokud jste kapří filety nařezali příliš tlusté a bojíte se, že se pořádně neprosmaží, nebojte se je dát na chvíli do předehřáté trouby.

 

Vánoční kapr načerno

Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, než je klasický smažený kapr, je tu k dispozici vánoční kapr na černo. Recept je trochu náročnější a není pro úplné začátečníky, ale relativně netradiční výsledek stojí za to.

 

Budete potřebovat: 

Naporcovaný kapr, 1 celer, 1cibule, bobkový list, tymián, 250 g perníku, 250 g švestkových povidel, 5 dl černého piva, mandle, rozinky, sušené švestky, cukr, ocet, sůl

 

Jak na to:

  • Očištěného a naporcovaného kapra vložte do vařící osolené vody. Kapra vyndejte ve chvíli, kdy voda začne znovu vařit.

  • Mezitím v dalším hrnci uvařte na plátky nakrájený celer a ve třetím hrnci pak pokrájenou cibuli, tymián a bobkový list.

  • Oba vývary (z celeru a z cibule, tymiánu a bobkového listu) pak proceďte do vývaru z kapra. Přidejte strouhaný perník rozmíchaný ve studené vodě a za stálého míchání vařte. Do hladké omáčky přidejte švestky, rozinky, povidla, sirup a chvíli vařte.

  • Omáčku odstavte z ohně, přidejte do ní pivo, uvařte rybu a pokrájejte mandle. Dle své chuti oslaďte, okyselte a osolte a nechte vychladnout.

 

Tradiční štědrovečerní rybí polévka

Suroviny:

Máslo, 160g polévkové zeleniny (mrkev, petržel a celer), sůl a bílý pepř, 40g mouky, kapří vnitřnosti, hlava a odřezky z kapra, muškátový oříšek, pažitka nebo petrželka.

 

Příprava:

  • Hlavu kapra zbavenou střelí a odřezky vaříme ve vodě asi 10 minut. Během vaření sbíráme šum, aby byl vývar čistý. Po 10 minutách vývar přeceníme a z hlavy a odřezků obereme maso, které dáme stranou.

  • Na másle osmažíme zeleninu a vložíme ji do vařícího vývaru z hlavy a přidáme obrané maso. Z másla a mouky si připravíme jíšku, přidáme ji do polévky a dobře povaříme.

  • Oprané a očištění vnitřnosti nakrájíme na malé kousky a asi 20 minut je povaříme ve vodě. Potom je slijeme a vložíme do vývaru se zeleninou.

  • 10min. před ukončením vaření vše osolíme a opepříme.

  • Těsně před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku nebo petrželku.

 

Štědrovečerní polévka Jihočeská

Co budete potřebovat:

100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g másla, hrst hrachu, kousek celého zázvoru, 20 celých pepřů, cibule, 5 kapřích hlav, 500 g kapřích vnitřností, sůl, 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku

 

Jak na to:

  • Očištěnou zeleninu nastrouhejte a opečte na másle.

  • K zelenině přilijte vodu, přidejte hrách (den předem namočený), zázvor, pepř, cibuli, rybí hlavy a vařte 30 minut.

  • Uvařenou polévku přeceďte a zahustěte jíškou, kterou si připravte předem z másla a mouky.

  • Nakrájejte vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav a zahuštěnou polévku ještě asi 15 minut povařte.

 

Vánočka

Co budete potřebovat:

1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru (krystal), půl litru vlažného mléka, 300 g másla, 5 až 6 dkg droždí, 1 vanilinový cukr, 3 žloutky, sůl, rozinky, mandle (kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu.

 

Jak na to:

  • Droždí, části cukru, mléka a mouky dobře zamíchejte a nechte vykynout kvásek.

  • Zbytek mouky a cukru, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství  soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek nasypte do mísy a vlijte připravený kvásek. Zamíchejte a vařečkou zpracovávejte v míse těsto až se přestane lepit.

  • Přidejte podle chuti drcené mandle, rozinky, kandované ovoce a zapracujte je do těsta.

  • Zpracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

  • Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů a upleťte vánočku - první vrstvu ze čtyř, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů.

  • Před vložením do trouby potřete vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypte nasekanými mandlemi.

  • Upletenou vánočku propíchněte špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.

  • Pečte zvolna asi 50 minut.

 

Vanilkové rohlíčky

Co budete potřebovat:

260g hladké mouky, 220g másla, 50g vanilkového cukru, 70g mletých ořechů, 1 vejce a na obalení směs moučkového a vanilkového cukru.

 

Jak na to:

  • Prosejte mouku na vál, přidejte cukr, mleté ořechy, máslo a do důlku vejce. Na vále vypracujte těsto a nechte je odpočinout.

  •  Z těsta utvořte váleček a krájejte malé kousky, ze kterých tvarujte rohlíčky – ručně, nebo za pomocí formičky.

  • Rohlíčky položte na plech a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 15-25 minut, podle velikosti.

  • V misce smíchejte vanilkový a moučkový cukr a ještě teplé rohlíčky v něm obalte.

 

Linecké cukroví

Co budete potřebovat:

300 g hladké mouky, 200 g másla nebo jiného tuku např. Hera, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra

 

Jak na to:

  • Všechny ingredience smíchejte a zpracujte z nich těsto, které nechte chvíli odležet v chladničce.

  • Z odleželého těsta vyválejte tenký plát ze kterého vykrajujte formičkami různé tvary a pokládejte je na plech.

  • Cukroví pečte do světlého béžového odstínu.

  • Upečené cukroví potom slepujte marmeládou, např. rybízovou, ale záleží na vaší chuti.

20.10.2010
Odeslat link na tento článek známemu ...
Váš e-mail:
Vaše jméno:
E-mail příjemce
Předmět zprávy
Vaše zpráva
Hodnocení návštěvníků ( 0 )
... hodnotim ...
   
Diskuse k dárku
Vložit nový Příspěvků (0) Účastníků (0) od 20.10.2010
Vánoční recepty
Přestože pro většinu lidí představují Vánoce v tom lepším případě vánoční tradice či dárky a v tom horším případě předvánoční shon, nervozitu a vánoční úklid, na Vánoce lze nahlížet i gastronomickou optikou a vidět v nich kulinářskou událost. Tradičními českými vánočními jídly jsou rybí polévka a kap ...
Vložení nového příspěvku do diskuse ...
Váš e-mail: Vaše jméno:
Titulek příspěvku
Vaše zpráva
  Opiš kód: