Tradičními českými vánočními
jídly jsou rybí polévka a kapr s bramborovým salátem a k Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví. Receptů na cukroví
existuje ohromné množství a ani recept na rybu se salátem
neexistuje pouze jeden. Naopak, prakticky každá domácnost má
recept vlastní s vlastními speciálními přísadami a postupy.
Pokud žádný rodinný recept na tradiční vánoční pokrmy nevlastníte a přesto byste např. poprvé rádi uspořádali štědrovečerní večeři u vás doma, přinášíme vám několik základních tipů.
Budete potřebovat:
Kapr, hladká mouka, vejce, strouhanka, sůl, olej na smažení
Jak na to:
Kapra očistěte, vykuchejte a naporcujte (pokud se na toto necítíte, jistě to pro vás za drobný poplatek rád udělá prodejce kaprů) na filety široké asi 6 až 8 centimetrů. Porce kapra omyjte, osušte útěrkou nebo ubrouskem a z obou stran osolte.
Osolené porce pak obalte v klasickém trojobalu – v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozpalte olej a kapra na něm osmažte, případně jej můžete smažit i ve fritovacím hrnci, je to pohodlnějším. Trojobal kapra by měl být do zlatova.
TIP: Pokud jste kapří filety nařezali příliš tlusté a bojíte se, že se pořádně neprosmaží, nebojte se je dát na chvíli do předehřáté trouby.
Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, než je klasický smažený kapr, je tu k dispozici vánoční kapr na černo. Recept je trochu náročnější a není pro úplné začátečníky, ale relativně netradiční výsledek stojí za to.
Budete potřebovat:
Naporcovaný kapr, 1 celer, 1cibule, bobkový list, tymián, 250 g perníku, 250 g švestkových povidel, 5 dl černého piva, mandle, rozinky, sušené švestky, cukr, ocet, sůl
Jak na to:
Očištěného a naporcovaného kapra vložte do vařící osolené vody. Kapra vyndejte ve chvíli, kdy voda začne znovu vařit.
Mezitím v dalším hrnci uvařte na plátky nakrájený celer a ve třetím hrnci pak pokrájenou cibuli, tymián a bobkový list.
Oba vývary (z celeru a z cibule, tymiánu a bobkového listu) pak proceďte do vývaru z kapra. Přidejte strouhaný perník rozmíchaný ve studené vodě a za stálého míchání vařte. Do hladké omáčky přidejte švestky, rozinky, povidla, sirup a chvíli vařte.
Omáčku odstavte z ohně, přidejte do ní pivo, uvařte rybu a pokrájejte mandle. Dle své chuti oslaďte, okyselte a osolte a nechte vychladnout.
Suroviny:
Máslo, 160g polévkové zeleniny (mrkev, petržel a celer), sůl a bílý pepř, 40g mouky, kapří vnitřnosti, hlava a odřezky z kapra, muškátový oříšek, pažitka nebo petrželka.
Příprava:
Hlavu kapra zbavenou střelí a odřezky vaříme ve vodě asi 10 minut. Během vaření sbíráme šum, aby byl vývar čistý. Po 10 minutách vývar přeceníme a z hlavy a odřezků obereme maso, které dáme stranou.
Na másle osmažíme zeleninu a vložíme ji do vařícího vývaru z hlavy a přidáme obrané maso. Z másla a mouky si připravíme jíšku, přidáme ji do polévky a dobře povaříme.
Oprané a očištění vnitřnosti nakrájíme na malé kousky a asi 20 minut je povaříme ve vodě. Potom je slijeme a vložíme do vývaru se zeleninou.
10min. před ukončením vaření vše osolíme a opepříme.
Těsně před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku nebo petrželku.
Co budete potřebovat:
100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g másla, hrst hrachu, kousek celého zázvoru, 20 celých pepřů, cibule, 5 kapřích hlav, 500 g kapřích vnitřností, sůl, 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku
Jak na to:
Očištěnou zeleninu nastrouhejte a opečte na másle.
K zelenině přilijte vodu, přidejte hrách (den předem namočený), zázvor, pepř, cibuli, rybí hlavy a vařte 30 minut.
Uvařenou polévku přeceďte a zahustěte jíškou, kterou si připravte předem z másla a mouky.
Nakrájejte vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav a zahuštěnou polévku ještě asi 15 minut povařte.
Co budete potřebovat:
1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru (krystal), půl litru vlažného mléka, 300 g másla, 5 až 6 dkg droždí, 1 vanilinový cukr, 3 žloutky, sůl, rozinky, mandle (kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu.
Jak na to:
Droždí, části cukru, mléka a mouky dobře zamíchejte a nechte vykynout kvásek.
Zbytek mouky a cukru, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek nasypte do mísy a vlijte připravený kvásek. Zamíchejte a vařečkou zpracovávejte v míse těsto až se přestane lepit.
Přidejte podle chuti drcené mandle, rozinky, kandované ovoce a zapracujte je do těsta.
Zpracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů a upleťte vánočku - první vrstvu ze čtyř, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů.
Před vložením do trouby potřete vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypte nasekanými mandlemi.
Upletenou vánočku propíchněte špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.
Pečte zvolna asi 50 minut.
Co budete potřebovat:
260g hladké mouky, 220g másla, 50g vanilkového cukru, 70g mletých ořechů, 1 vejce a na obalení směs moučkového a vanilkového cukru.
Jak na to:
Prosejte mouku na vál, přidejte cukr, mleté ořechy, máslo a do důlku vejce. Na vále vypracujte těsto a nechte je odpočinout.
Z těsta utvořte váleček a krájejte malé kousky, ze kterých tvarujte rohlíčky – ručně, nebo za pomocí formičky.
Rohlíčky položte na plech a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 15-25 minut, podle velikosti.
V misce smíchejte vanilkový a moučkový cukr a ještě teplé rohlíčky v něm obalte.
Co budete potřebovat:
300 g hladké mouky, 200 g másla nebo jiného tuku např. Hera, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra
Jak na to:
Všechny ingredience smíchejte a zpracujte z nich těsto, které nechte chvíli odležet v chladničce.
Z odleželého těsta vyválejte tenký plát ze kterého vykrajujte formičkami různé tvary a pokládejte je na plech.
Cukroví pečte do světlého béžového odstínu.
Upečené cukroví potom slepujte marmeládou, např. rybízovou, ale záleží na vaší chuti.
|
Vložit nový | Příspěvků (0) | Účastníků (0) | od 20.10.2010 |